
Rejestracja piw otwarta! Konkurs Piw Rzemieślniczych 2025
Uwaga - nowość!
Od tego roku zmienia się sposób rejestracji. Uruchomiliśmy system Breward, czyli:
- zarejestrujesz browar i piwa do Konkursu w ramach jednego konta, które będzie aktualne także w kolejnych edycjach KPR
- opłacisz online zgłoszenie za pomocą PayU. Jest także możliwość opłacenia zwykłym przelewem - wszystkie dane otrzymasz po rejestracji piwa na podany przez Ciebie e-mail
- Po zaksięgowaniu wpłat otrzymasz od Browamatora fakturę Vat również na e-mail.
- po Konkursie, korzystając z tego samego konta, pobierzesz metryczki sędziowskie Twoich piw. O ich dostępności otrzymasz informację po Gali Finałowej KPR
- ocena sędziowska odbędzie się na metryczkach online z wykorzystaniem systemu Breward
- od 1 października nie będzie możliwości zamiany na inne piwa lub edycji danych zgłoszonych w promocji Early Bird (zgłoszone do 30 września)
Formularz jest intuicyjny - usprawni udział w KPR z perspektywy zarówno Browaru, który zgłasza piwa, jak i Organizatora, ponieważ wszystko będzie odbywało się w jednym miejscu.
Jeśli masz pytania dotyczące nowego systemu, rejestracji, przyporządkowania piwa do konkretnej Kategorii lub inne na temat Konkursu - skontaktuj się z Mateuszem Puśleckim, sędzią technicznym KPR 2025:
mateusz@browamator.pl
662136468
Formularz rejestracyjny: https://kraftroku.pl/zgloszenie/formularz.html
–-
Kalendarz:
- Od 1 sierpnia do 30 września obowiązują ceny promocyjne Early Bird - 250 zł netto za 1 zgłoszenie. Warto zgłosić piwa w niższych cenach!
Uwaga - po 1 października nie będzie możliwości zamiany na inne piwa lub edycji danych już zgłoszonych w promocji Early Bird
- Od 1 października do 21 listopada cena regularna - 300 zł netto za 1 zgłoszenie. Możliwość zmiany lub edycji zgłoszonych piw do 21 listopada
- Piwa można dostarczać do Browamatora pomiędzy 12 a 21 listopada
—
Nowości, zmiany i najważniejsze informacje:
1. Zmiana w pkt. 3 Regulaminu na: “Do KPR 2025 piwa zgłaszać mogą wyłącznie browary, których łączna produkcja nie przekracza 200 000 hl rocznie”. Zmiana oznacza, że każdy browar wytwarzający nie więcej niż 200 000 hl rocznie może zgłosić do KPR dowolne piwo ze swojej oferty. W ten sposób dostosowujemy kryteria Konkursu do umownej granicy definiującej małe browary w Unii Europejskiej.
2. KPR kontynuuje współpracę z międzynarodowymi konkursami piwa - z wymiernymi korzyściami dla Laureatów KPR! Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach mają możliwość zgłoszenia piw na atrakcyjnych warunkach do najważniejszych profesjonalnych konkursów piwa w Europie
- European Beer Star
- Brussels Beer Challenge
3. Nowe Kategorie:
- 32. New Grodziskie - dedykowana wszelkim wariacjom piwa grodziskiego
- 65. Non-Alcohol APA/IPA - dla piw bezalkoholowych mocno chmielonych w stylu APA i IPA - bez dodatków.
- 66. Non-Alcohol APA/IPA with Special Ingredients - dla piw bezalkoholowych mocno chmielonych w stylu APA z dodatkami i IPA z dodatkami
Wszelkie szczegóły, terminy, Regulamin oraz rozpiskę Kategorii znajdziecie na stronie: https://kraftroku.pl/
P.S. Protip od Organizatorów. Jeśli dysponujecie obecnie piwami, które chcielibyście zgłosić do Konkursu - a nie jesteście pewni czy w najbliższych miesiącach będziecie je powtarzać - polecamy odłożyć odpowiednią liczbę puszek lub butelek do lodówki lub chłodni oraz zgłosić teraz i przesłać do Konkursu w listopadzie.
Konkurs organizowany jest przez Browamatora we współpracy z Sympozjum Piwowarów, które odbędzie się między 8 a 10 grudnia w Krakowie. Organizatorem Sympozjum jest Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych.
Ogłoszenie wyników Konkursu zostanie przeprowadzone podczas Gali Finałowej KPR Kraft Roku 2025 - 10 grudnia 2025 w krakowskim Klubie Studio. Gala Finałowa jest otwarta dla wszystkich chętnych - szczegóły wkrótce.
Zapraszamy do udziału w Konkursie!
--
Konkurs Piw Rzemieślniczych Kraft Roku 2025:
Organizator: Browamator
Współpraca: Sympozjum Piwowarów
Patronat: Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych
Sponsorzy Wyróżnień Specjalnych: Weyermann® Specialty Malts, Fermentis® By Lesaffre, Viking Malt, PolishHops, Yakima Chief Hops®, STM Machines.