Kategorie Konkursu Piw Rzemieślniczych - Kraft Roku 2018

1. Brytyjskie Ale (9-15º Plato)
W tej kategorii zgromadziliśmy wszystkie brytyjskie jasne i bursztynowe ale. Irlandczykom, by się to nie spodobało, ale trafiło tu również Irish Red Ale. Z tej kategorii wyłączone są mocne brytyjskie ale oraz English IPA.

A. Bitter
B. Mild
C. English Pale Ale
D. ESB
E. Brown Ale
F. Scottish Ale
G. Irish Red Ale


2. Mocne Ale (15-30º Plato)
Ta kategoria grupuje mocne ale, za wyjątkiem tych z belgijskim rodowodem oraz czarnych imperialnych stoutów i porterów. Również w tej kategorii mogą być wystawiane wersje barrel aged piw z tych stylów.

A. Old Ale
B. English Barley Wine
C. American Barley Wine
D. Wee Heavy
E. Wheat Wine
F. Rye Wine


3. Dry Stout (9-15º Plato)
Tradycyjny irlandzki, wytrawny, mocno palony stout i jego mocniejsza, bardziej zdecydowana amerykańska wersja, obficie chmielona amerykańskimi chmielami.

A. Dry Stout
B. American Stout


4. Sweet Stout (10-18º Plato)
Słodsze i pełniejsze wersje stoutu zarówno z płatkami owsianymi, jak i laktozą. W tej kategorii należy też wystawić piwa w stylu Brown Porter.

A. Milk Stout
B. Oatmeal Stout
C. Milk Stout z dodatkami
D. Brown Porter


5. Stout/Porter z dodatkami
Portery i stouty z dodatkiem kawy, ale też z różnymi innymi dodatkami (chili, zioła, śliwki, itp.) powinny trafić do tej kategorii. Wyjątkiem są piwa milk stout, które powinny być wystawione w kategorii Sweet Stout.

A. Coffee Stout/Porter
B. Stout/Porter z innymi dodatkami


6. Mocny Stout/Porter (15-20º Plato)
Mocne, ale nie najmocniejsze wersje stoutów i porterów górnej fermentacji.

A. Robust Porter
B. Foreign Extra Stout
C. Tropical Stout


7. Imperialny Stout/Porter (> 20º Plato)
Najmocniejsze, najbardziej spektakularne imperialne wersje stoutu i górnofermentacyjnego porteru, za wyjątkiem imperialnych wersji porteru bałtyckiego oraz wersji leżakowanych w drewnie.

A. Russian Imperial Stout
B. Imperial Porter
C. Imperialny Porter/Stout z dodatkami


8. Imperialny Stout/Porter leżakowany w drewnie (> 20º Plato)
Imperialne stouty i portery leżakowane z drewnem lub w beczkach (wood & barrel aged). Portery bałtyckie leżakowane w drewnie powinny być wystawione w kategorii Porter Bałtycki leżakowany w drewnie.

A. Imperialny Stout/Porter leżakowany z drewnem (chipsy, wióry)
B. Imperialny Stout/Porter leżakowany w beczkach


9. Klasyczny Porter Bałtycki (18-22º Plato)
Piwowarski skarb Polski. W wersji klasycznej, bez dodatków.

A. Porter Bałtycki


10. Specjalny Porter Bałtycki (>18º Plato)
Wszelkiego rodzaju wariacje na temat porteru bałtyckiego, które ubogacają ten styl, a więc w wersji mocniejszej, imperialnej, dymionej, a także z dodatkami.

A. Porter Bałtycki Dymiony
B. Imperialny Porter Bałtycki (>22º Plato)
C. Porter Bałtycki z dodatkami


11. Porter Bałtycki leżakowany w drewnie (>18º Plato)
Liczba porterów bałtyckich leżakowanych w beczkach lub z udziałem drewna osiągnęła już taki poziom, że należy wydzielić im osobną kategorię.

A. Porter Bałtycki Barrel Aged


12. American Pale Ale (10-15º Plato)
Codzienne piwo rzemieślnicze. Sesyjne, pijalne, z wyraźną słodowością.

A. American Pale Ale


13. Summer/Blonde Ale (10-14º Plato)
Lekkie, świetliste, orzeźwiające, z niewielką goryczką. Ekstremalnie pijalne jasne ale. Uwaga: piwa w stylu belgijskie blonde powinny być wystawione w kategorii Belgijskie Ale w podkategorii Belgian Blond Ale.

A. Summer/Blonde Ale


14. American Wheat (10-14º Plato)
Orzeźwiające piwo pszeniczne chmielone nowofalowymi odmianami chmielu.

A. American Wheat


15. American Amber & Brown Ale (10-20º Plato)
Bursztynowe i brązowe ale chmielone nowofalowymi odmianami, ale przede wszystkim posiadające solidny kręgosłup słodowy.

A. American Amber Ale (10-15º Plato)
B. American Brown Ale (10-15º Plato)
C. Red IPA (15-18º Plato)
D. Brown IPA (15-18º Plato)
E. Imperial Amber Ale (>18º Plato)
F. Imperial Brown Ale (>18º Plato)


16. Session IPA (<14º Plato)
Najlżejsza wersja IPA, sesyjna jeśli idzie o ekstrakt i zawartość alkoholu, ale cały czas zorientowana na chmielowość.

A. Session IPA


17. West Coast IPA (14-18º Plato)
IPA z zachodniego wybrzeża, jasne, wytrawne, ekstremalnie nachmielone zarówno na aromat jak i na goryczkę. Ikona piwnej rewolucji. W tej kategorii należy też zgłaszać piwa na chmielach nowozelandzkich czy australijskich, pamiętając, aby prezentowały one charakter West Coast IPA.

A. West Coast IPA


18. East Coast IPA (14-18º Plato)
Amerykańska interpretacja IPA ze wschodniego wybrzeża, ze słodowością i nutami karmelowymi znanymi z angielskiego pierwowzoru, ale połączona z nowofalowymi chmielami.

A. East Coast IPA


19. New England IPA (13-18º Plato)
Nowość, która przebojem wdarła się na polski rynek piwny. Mętne, soczyste, ekstremalnie owocowe, zwane też Vermont IPA.

A. New England IPA


20. Milkshake IPA
Kategoria zyskująca rzesze zwolenników jak i zaciekłych przeciwników. Słodkie, gęste, deserowe, ale z mniej lub bardziej zaznaczoną goryczką.

A. Milkshake IPA


21. White IPA (14-18º Plato)
Mariaż piwa pszenicznego oraz IPA, czasem z belgijskimi drożdżami lub dodatkiem kolendry i skórki pomarańczy, innym razem jak mocniejsza wersja American Wheat.

A. White IPA


22. Black IPA (14-22º Plato)
Znane również jako Cascadian Dark Ale. Kwestia nazewnictwa tej kategorii jeszcze przez pewien czas pewnie będzie budzić spory, ale ważne jest, że każdy wie, że chodzi o ciemne, a nawet czarne, mocno nachmielone ale.

A. Black IPA/Cascadian Dark Ale
B. Imperial Black IPA


23. Imperial IPA (>18º Plato)
Najmocniejsze IPA, z intensywną chmielową goryczką i obłędnym aromatem chmielu. Znane też jako Double IPA.

A. Imperial IPA
B. Double New England IPA


24. Inne IPA (14-22º Plato)
Inne, gdzie indziej nie sklasyfikowanie odmiany IPA, czyli klasyczne angielskie IPA, IPA na belgijskich drożdżach, o ile nie pasuje do White IPA, żytnie IPA oraz nowość czyli Brut IPA. Uwaga: nie wyróżniamy stylu NZ IPA, w zależności od charakteru piwa, powinno być ono zgłoszone w kategorii West Coast IPA lub East Coast IPA. Polskie IPA należy zgłaszać w kategorii Polskie Ale.

A. English IPA
B. Belgian IPA
C. Rye IPA
D. Brut IPA


25. Polskie Ale (10-22º Plato)
Polska jest piątym na świecie producentem chmielu pod względem wielkości produkcji. W ostatnich latach obok ilości, również jakość polskiego chmielu jest co raz bardziej atrakcyjna dla piwowarów. Dlatego postanowiliśmy wydzielić kategorię polskich ale, które powstają wyłącznie na polskim chmielu, przy czym dopuszczalne są odmiany zagraniczne, o ile pochodzą z polskich upraw.

A. Polskie Pale Ale
B. Polskie IPA
C. Polskie Imperialne IPA


26. Grodziskie
Jedyny historyczny styl piwa wywodzący się z Polski, a konkretnie z Grodziska Wielkopolskiego. Dziś warzony na całym świecie. W kategorii tej stawiamy na klasyczne grodziskie, jak i na wariację na jego temat.

A. Piwo Grodziskie (7-9º Plato)
B. Nowe Grodziskie


27. Hefeweizen (10-15º Plato)
Klasyczne piwo pszeniczne w stylu bawarskim. Jedno z najczęściej warzonych piw w polskich browarach. Klasyka.

A. Hefeweizen (10-15º Plato)


28. Inne Bawarskie Pszeniczne i Żytnie (10-20º Plato)
Pozostałe piwa pszeniczne i żytnie na charakterystycznych bawarskich szczepach drożdży wnoszących do piwa nuty bananów i goździków. Łącznie z mocniejszym wariantem, czyli weizenbockiem.

A. Dunkelweizen (10-15º Plato)
B. Weizenbock (16-20º Plato)
C. Roggenbier


29. Witbier
Belgisjkie piwo pszeniczne, z kolendrą i skórką gorzkiej pomarańczy. Także w wersji z nowofalowymi chmielami lub z wyższym ekstraktem początkowym.

A. Witbier (10-15º Plato)
B. American Witbier (10-16º Plato)
C. Grand Cru (15-18º Plato)


30. Belgijskie Ale (10-18º Plato)
W tej kategorii oceniane będą belgijskie ale za wyjątkiem saison i witbier oraz mocnych belgijskich ale.

A. Belgian Pale Ale (10-14º Plato)
B. Belgian Blond Ale (14-18º Plato)

31. Belgijskie Mocne Ale (16-24º Plato)
Trzon tej kategorii stanowią piwa klasztorne, ale trafić tu powinny również te inspirowane diabelskim piwem Duvel.

A Dubbel (16-18º Plato)
B. Tripel (18-20º Plato)
C. Quadrupel (20-24º Plato)
D. Belgian Golden Strong Ale (18-22º Plato)


32. Saison (10-18º Plato)
Za Oceanym znany też jako Farmhouse Ale, piwo mające orzeźwiać walońskich chłopów, które nowe życie zyskało za sprawą piwnej rewolucji.

A. Belgian Saison
B. American Saison


33. Czeski Jasny Lager (9-14º Plato)
Pils po czesku, z dopuszczalnym w tej kategorii diacetylem, solidną podbudową słodową oraz mocnym nachmieleniem. Również w wersji sesyjnej, znanej jako desitka.

A. Desitka (9-10,9º Plato)
B. Pils czeski (11-14º Plato)


34. Niemiecki Jasny Lager ( 10-14º Plato)
Wytrawna interpretacja stylu, z wyraźną ziołową goryczką, o czystym profilu bez diacetylu.

A. Pils Niemiecki (10-14º Plato)
B. Helles
C. Dortmunder
D. Kellerbier
C. Koelsch


35. Inny Jasny Lager (10-22º Plato)
Pozostałe jasne lagery, które nie zostały sklasyfikowane gdzie indziej.

A. American Pils
B. Polski Pils
C. Strong Lager
D. Inne jasne lagery


36. Bursztynowy Lager (10-16º Plato)
W kategorii bursztynowych lagerów powinny znaleźć się piwa, w których słód odgrywa pierwszoplanową rolę. W tej kategorii zgłaszać należy też piwo w stylu wywodzącym się z Dusseldorfu, czyli Alt.

A. Marcowe
B. Vienna Lager
C. Polotmave
D. Alt


37. Ciemny Lager (10-15º Plato)
Ciemne lagery, od słodkich wywodzących się z Czech tmavych, przez łagodne Munich Dunkel, aż do palonych Schwarzbierów.

A. Munich Dunkel
B. Schwarzbier
C. Tmave


38. Koźlak (>16º Plato)
Koźlaki, we wszystkich swoich odsłonach za wyjątkiem wersji wędzonej. W tej kategorii znajdują się też koźlaki górnej fermentacji zwane koźlakami holenderskimi.
A. Koźlak Tradycyjny (16-18º Plato)
B. Maibock (16-18º Plato)
C. Doppelbock (>18º Plato)
D. Koźlak Jesienny (Holenderski)
E. Eisbock


39. Sour Ale
"Sour is new hoppy". W tej kategorii grupujemy wszystkie piwa kwaśne, zarówno te pochodzenia niemieckiego, jak i belgijskiego.

A. Berliner Weisse
B. Gose
C. Belgian Sour Ale
D. Sour Ale Barrel Aged


40. Sour Ale z owocami

A. Berliner Weisse/Gose z owocami lub warzywami
B. Belgian Sour Ale z owocami lub warzywami
C. Sour Ale z owocami leżakowany w beczce


41. Brett Ale
Piwo z dzikimi drożdżami Brettanomyces. Zarówno te, które powstały w 100% przy udziale Brettów, te które powstały jako mieszanka Brettanomyces i Saccharomyces, jak i te które powstały przy udziale bakterii Lactobacillus. Najważniejsze jest oddanie charakteru dzikich drożdży.

A. Brett Ale
B. Brett IPA
C. Lacto Brett
D. Brett Ale Barrel Aged


42. Piwo dymione
Piwa dymione, inaczej zwane też wędzonymi stają się polską specjalnością. Dlatego też przygotowaliśmy osobą kategorię dla tych piw. Dymione portery bałtyckie należy zgłaszać w kategorii Specjalny Porter Bałtycki.

A. Dymiony Jasny Lager/Ale
B. Lekki Dymiony Stout/Porter (10-14º Plato)
C. Mocny Dymiony Stout/Porter (15-20º Plato)
D. Rauchbier
E. Rauchbock (>16º Plato)
F. Lichetenheiner
G. Inne piwa dymione


43. Piwo z owocami
Piwa z dodatkiem owoców za wyjątkiem piw kwaśnych z owocami oraz Milkshake IPA. Mamy tu więc piwa z owocami, pulpą owocową, sokiem, a także hybrydy piwa i wina (Grape Ale) oraz piwa i cydru (Graff).

A. Fruit Ale
B. Fruit IPA
C. Grape Ale
D. Graff


44. Piwo z miodem
Piwa miodowe, w pewnym momencie były polską specjalnością. Nawet dziś wiele z browarów restauracyjnych ma je w swojej ofercie. UWAGA: miody pitne należy zgłaszać w kategorii Miód pitny.

A. Braggot
B. Piwo z miodem


45. Piwo z warzywami
Oczywiście w pierwszej kolejności dynia, jako składnik pumpkin ale. Jednak kreatywność piwowarów nie zna granic. Jakimi dodatkami zaskoczą nas browary.

A. Pumpkin Ale
B. Piwo z warzywami


46. Piwo z dodatkami
Po co dodawać do piwa coś oprócz: wody, słodu, chmielu i drożdży? Bo można. Nie jesteśmy skrępowani przepisami Reinheitsgebot, korzystajmy z tego. W tej kategorii nie powinny być wystawiane portery lub stouty z dodatkami. Również jeśli Wasze piwo jest przede wszystkim IPA, a dodatek herbaty jest jedynie elementem kompozycji, raczej powinno trafić do którejś z kategorii z IPA w nazwie.

A. Piwo z chili
B. Piwo z herbatą
C. Piwo z kawą (oprócz Coffee Stout/Porter)
D. Xmas Ale
E. Piwo z przyprawami
F. Piwo z orzechami
G. Piwo z innymi dodatkami


47. Wood & Barrel Aged Beer
Wszystkie piwa leżakowane w drewnie lub z drewnem, których nie można przypisać do innych kategorii.

A. Wood & Barrel Aged Beer


48. Piwo niskoalkoholowe i bezalkoholowe

A. Piwo bezalkoholowe
B. Piwo o obniżonej zawartości alkoholu <3%


49. Piwne specjalności
Wiemy, że kreatywności piwowarów nie da się zamknąć w kilkudziesięciu kategoriach, jeśli więc Wasze piwo nie pasuje do żadnej z wcześniejszych kategorii zawsze możecie je zgłosić w tej. Organizatorzy zastrzegają sobie, podobnie jak w innych kategoriach, ale w szczególności w tej kategorii, możliwość przesunięcia piwa do innej kategorii. W tej kategorii należy też zgłaszać piwa wymrażane (za wyjątkiem Eisbocków) oraz Jopejskie.

A. Jopejskie
B. Piwa wymrażane
C. Piwa specjalne gdzie indziej niesklasyfikowane


50. Cydr
Rzemieślnicze cydry potrafią być równie interesujące jak piwa, dlatego wprowadzamy dodatkową kategorię tylko im poświęconą.

A. Cydr klasyczny
B. Cydr chmielony
C. Cydr dziki
D. Perry


51. Miód pitny
Polska oprócz piwa słynęła zawsze miodami. Rzemieślnicze miodosytnie zapraszamy do zgłaszania swoich wyrobów w tej kategorii.

A. Miód pitny tradycyjny
B. Miód pitny z owocami
C. Miód pitny z przyprawami/ziołami
D. Inne miody pitne