Kraft Roku 2017 - wyniki
17 listopada 2017 roku podczas Poznańskich Targów Piwnych, odbywających się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich ogłoszono wyniki 11. edycji Konkursu Piw Rzemieślniczych oraz wybrano najlepsze piwo konkursu, które otrzymało tytuł Kraft Roku 2017.
Konkurs Piw Rzemieślniczych organizowany jest przez Browamatora – importera i dystrybutora surowców piwowarskich, szefem jury jest Tomasz Kopyra – piwny ekspert, międzynarodowy sędzia konkursów piwa i autor książki „Piwo".
Do konkursu zgłoszono ponad pół tysiąca piw, co sprawia, że KPR należy do pięciu najliczniej obsadzonych konkursów piwa w Europie. Dodatkowo w tegorocznej edycji do udziału zaproszono miodosytnie oraz cydrownie, które zgłosiły do konkursu miody pitne oraz cydry. Oprócz podmiotów z Polski, w konkursie licznie reprezentowane były browary z Portugalii, co jest owocem współpracy z konkursem Ibeerian Awards, a także browary i miodosytnie z Czech, Słowacji, Holandii, Norwegii, a nawet Panamy. Liczba polskich browarów przekroczyła 100, co oznacza że w KPR wziął udział, co trzeci z funkcjonujących w Polsce browarów.
Jury, w którego składzie znajdowało się dziewięcioro sędziów zagranicznych z takich krajów jak Holandia, Korea Południowa, Niemcy, Panama, Portugalia, Szwecja i USA oraz 22 sędziów certyfikowanych Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, pod przewodnictwem Tomasza Kopyry przyznało medale w 42 kategoriach: 29 złotych, 35 srebrnych i 35 brązowych.
Wśród nagrodzonych browarów znajdują się zarówno debiutujące w tym roku browary Czarna Owca z Semlina, Mazurski z Ełku, Ukiel z Olsztyna, jak i browary z wieloletnią historią jak reaktywowany kilka lat temu Browar z Grodziska Wielkopolskiego. Wśród zdobywców więcej niż jednego złotego medalu znajdziemy: browar restauracyjny Brovaria z Poznania (trzy złote medale), browar kontraktowy Trzech Kumpli (2 złote, 2 srebrne, 1 brązowy), browar kontraktowy Kazimierz (2 złote, 1 srebrny) oraz browar restauracyjny Wiatr z Uniejowa (2 złote). W konkursie medale zdobyły również browary z Portugalii, Holandii, Panamy i Słowacji, a także miodosytnie z Norwegii i Czech.
Tytuł Kraftu Roku 2017, czyli najlepszego piwa konkursu, wybieranego przez Grand Jury zdobyło piwo Porter Noster Bourbon Barrel Aged z debiutującego w tym roku browaru Czarna Owca z Semlina, położonego nieopodal Starogardu Gdańskiego. Jest to piwo w stylu porter bałtycki, z którego słynie polskie piwowarstwo. Dodatkowo piwo to leżakowało kilka miesięcy w beczce po bourbonie z USA. To nadało mu bogatego aromatu nut waniliowych i kokosowych, które w parze z nutami czekoladowymi i kawowymi zachwyciły sędziów z Holandii, Korei Południowej, Niemiec, Polski i USA, którzy dokonywali wyboru najlepszego piwa spośród 29 złotych medalistów
Spośród 547 zgłoszeń za najlepsze piwo KPR 2017 Jury uznało:
KRAFT ROKU 2017:
"Porter Noster Bourbon Barrel Aged" - Tomasz Starczewski - Czarna Owca
Wyniki w poszczególnych kategoriach:
1. Brytyjskie Ale (9-15o Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: "English Brown"- Adam Żemetro i Artur Puszkarczuk - Browar Miejski Sopot
2. Mocne Ale (15-30o Plato)
Miejsce I: "Immortalis"- Łukasz Kojro - Browar Palatum
Miejsce II: "Old Ale Barrel Aged Slyrs Whisky" - Jarosław Sosnowski i Krzysztof Kula - Birbant
Miejsce III: "Maldita Wheatwine"- Gonçalo Faustino - Faustino Microcervejeira
3. Dry Stout
Miejsce I: "Stout Pułkownik" - Maciej Piaszczynski - Ułan Browar
Miejsce II: "Pracownik Miesiąca Listopad 2017" - Jarek Ośka i Michał Pater - Browar Zakładowy
Miejsce III: "Noc na Tarnogaju" - Agnieszka Wołczaska-Prasolik- Warszat Piwowarski
4. Sweet Stout
Miejsce I: "Gniazdo"- Wojciech Ściana - Browar Cztery Ściany
Miejsce II: "Kara Mustafy" - Mateusz Jachimczak - Browar Kazimierz
Miejsce III: "Dobra Noc" - Piotr Stachecki - Browar Za Miastem
5. Stout/Porter z dodatkami
Miejsce I: "Przerwa Kawowa" - Jarek Ośka i Michał Pater - Browar Zakładowy
Miejsce II: "Coffe Twist" - Leszek Jasiński - Piekarnia Piwa
Miejsce III: "Dark"- Leszek Gaszka - Browar Brewera
6. Dymiony Stout/Porter
Miejsce I: nie przynano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano
7. Mocny Stout/Porter
Miejsce I: "Imperial Oatmeal Stout" - Igor Omelianenko - Mazurski Browar
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: "Jules" - Jarosław Sosnowski i Krzysztof Kula- Birbant
8. Imperialny Stout/Porter (>18o Plato)
Miejsce I: "Kosmodrom" - Paweł Fityka - Minibrowar Reden
Miejsce II: "Bafomet"- Adam Czogalla - Browar Perun
Miejsce III: "Imperialny Nafciarz Dukielski" - Mateusz Górski - Brokreacja
9. Imperialny Stout/Porter leżakowany w drewnie
Miejsce I: "Porter Noster Bourbon Barrel Aged" - Tomasz Starczewski - Czarna Owca
Miejsce II: "Porter RUM BA" - Michał Semrau, Roman Pękała -Przystanek Tleń
Miejsce III: "Jolly Roger BA RUM" - Paweł Solik - Browar Kraftwerk
10. Porter Bałtycki
Miejsce I: "Origen" - Jakobsland Brewers/Browar Widawa - Jakobsland
Miejsce II: "5th Anniversary Imperial Smoked Porter Jamaican Rum" -Wojciech Frączyk - Browar Widawa
Miejsce III: "Pirates" - Marek Zajdel - Browar DUKLA
11. American Pale Ale
Miejsce I: "Maverick" - Andrzej Miler - Browar Rockmill
Miejsce II: "Jasny Grom" - Adam Czogalla - Browar Perun
Miejsce III: "Barona APA" - Diogo Barrigas - Barona Brewing Company
12. American Wheat
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: "Polypay" - Łukasz Chrząszcz - Browar Podgórz
13. American Amber & Brown Ale
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "Barona IPA" - Diogo Barrigas - Barona Brewing Company
Miejsce III: "Mazurskie Ale Czerwony"- Igor Omelianenko - Mazurski Browar
14. West Coast IPA
Miejsce I: "UKIEL west coast ipa" - Maciej Uszpolewicz i Lech Gałaszewski - Browar UKIEL
Miejsce II: "Califia" - Piotr Sosin - Trzech Kumpli - Browar Lotny
Miejsce III: "Primus" - Łukasz Kojro - Browar Palatum
15. East Coast IPA
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "Sharp Tongue" - Mateusz Wachowicz - Browanza
Miejsce III: "Cryo Colada" - Paweł Teodorczyk i Paweł Świdniewicz - Piwojad
16. New England IPA
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "Juicy Delight" - Andrzej Miler - Browar Rockmill
Miejsce III: "Misty" - Piotr Sosin - Trzech Kumpli - Browar Lotny
17. White IPA
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "Pan IPAni" - Piotr Sosin - Trzech Kumpli - Browar Lotny
Miejsce III: "Grodziska White IPA" - Magda Hutniczak i Lidia Stępień - Browar w Grodzisku Wielkopolskim
18. Black IPA
Miejsce I: "Blackcyl Special Edition" - Piotr Sosin - Trzech Kumpli - Browar Lotny
Miejsce II: "Czarnolas" - Jakub Piesio - Browar Marynesztadt
Miejsce III: "Mystery" - Andrzej Miler - Browar Rockmill
19. Imperial IPA
Miejsce I: "Pan IPAni Double" - Piotr Sosin - Trzech Kumpli - Browar Lotny
Miejsce II: "Juicy Melody"- Andrzej Miler - Browar Rockmill
Miejsce III: "Double - Wojciech Frączyk - Browar Widawa
20. Inne IPA
Miejsce I: "Żytko" - Mateusz Jachimczak - Browar Kazimierz
Miejsce II: "Święty Spokój" - Piotr Stachecki - Browar Za Miastem
Miejsce III: "Konstancin IPA" -Andrzej Kryczka -Browar Czarnkow SA
21. Polskie Ale
Miejsce I: "Grodziska APA " - Magda Hutniczak i Lidia Stępień - Browar w Grodzisku Wielkopolskim
Miejsce II: "Dziedzictwo Lubelski" - Adam Czogalla - Browar Perun
Miejsce III: "Orzełek" - Adam Śmiglak - Browar Łąkomin
22. Grodziskie
Miejsce I: nie przyzanano
Miejsce II: "Piwo z Grodziska" - Magda Hutniczak - Browar w Grodzisku Wielkopolskim
Miejsce III: nie przyznano
23. Bawarskie Pszeniczne i Żytnie
Miejsce I: "Brovaria Pszeniczne" - Maciej Paszkowski i Tomasz Przybylski - Brovaria
Miejsce II: "Pszeniczne" - Tomasz de Weyher - Browar Wyszak
Miejsce III: "Bierhalle Weizen" - Dawid Bąk - Bierhalle Arkadia
24. Witbier
Miejsce I: "La Rana Dorada Grand Cru" - Brad Kraus - Cerveceria La Rana Dorada
Miejsce II: "Blanche 12°" - Jozef Buňa - God Times Brewery
Miejsce III: "SB Seleccao 1927 Bavaria Weiss" - Beatriz Carvalho - Unicer Bebidas S.A.
25. Belgijskie Ale
Miejsce I: "Octavio 24" - Wiktor Saczuk i Dawid Zamora - Rzemieślniczy Browar Jana
Miejsce II: "Belgijski Byk" - Adam Śmiglak - Browar Łąkomin
Miejsce III: "Dubbel" - Bartłomiej Pawlik i Maciej Piaszczyński - Ułan Browar
26. Saison
Miejsce I: "Saison" - Marcin Jędrzejewski i Aleksander Helman - Stary Browar Rzeszowski
Miejsce II: "Sweet Deal" - Mateusz Wachowicz - Browanza
Miejsce III: nie przyznano
27. Pils
Miejsce I: "Pils" - Mariusz Dałek - Browar Wiatr
Miejsce II: "Odsiecz" Jacek Przywara - Browar Probus
Miejsce III: "Pozycja 6 na 9" - Agnieszka Wołczaska-Prasolik - Warsztat Piwowarski
28. Jasny i Bursztynowy Lager
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "Janusz Moczywąs" - Mateusz Waszczuk i Karol Waszczuk - Browar Waszczukowe
Miejsce III: nie przyznano
29. Bursztynowy Lager
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: "Marcowe" - Marcin Jędrzejewski i Aleksander Helman - Stary Browar Rzeszowski
30. Ciemny Lager
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: "Ełckie Lager Ciemny" - Igor Omelianenko - Mazurski Browar
31. Koźlak
Miejsce I: "Bock" - Mariusz Dałek - Browar Wiatr
Miejsce II: "Warmia Koźlak" - Daniel Duda, Łukasz Mila - Browar Warmia
Miejsce III: "Bock"- Adam Żemetro i Artur Puszkarczuk - Browar Miejski Sopot
32. Sour Ale
Miejsce I: "Multiwitaminka" - Arkadiusz Kalinowski - Browar Bazyliszek
Miejsce II: "Kwassiidaeus" - Szymon Milczarek - Beer Bros
Miejsce III: "Sour Cherry Wild Ale" - Michał Semrau i Roman Pękała - Przystanek Tleń
33. Brett Ale
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "X-Brett IPA Sauvignon Blanc BA" - Wojciech Frączyk - Browar Widawa
Miejsce III: "Born to be Wild Pale" - Wiktor Saczuk i Dawid Zamora - Rzemieślniczy Browar Jana
34. Piwo dymione
Miejsce I: "Aficionado" - Michał Kopik - Browar Kingpin
Miejsce II: "Gehenna" - Artur Karpiński, Sebastian Łęszczak i Michał Kamiński Browar Golem
Miejsce III: "RAUCHBOCK" - Tomasz de Weyher - Browar Wyszak
35. Piwo z owocami
Miejsce I: "Czerwony Kapselek" - Łukasz Gustkiewicz - Browar Piwowarownia
Miejsce II: "La Mouton" - Browar Podgórz
Miejsce III: nie przyznano
36. Piwo z miodem
Miejsce I: "Brovaria Miodowe" - Maciej Paszkowski i Tomasz Przybylski - Brovaria
Miejsce II: "Braggot" - Adam Czogalla - Browar Perun
Miejsce III: "Bartnik" - Przemysław Leszczyński- Browar Profesja
37. Piwo z warzywami
Miejsce I: "Brovaria Dyniowe" - Maciej Paszkowski i Tomasz Przybylski - Brovaria
Miejsce II: "Dyniamit" - Ziemowit Fałat, Paweł Masłowski i Michał Cebula Pinta
Miejsce III: nie przyznano
38. Piwo z dodatkami
Miejsce I: "Warmia APA"- Daniel Duda i Łukasz Mila - Browar Warmia
Miejsce II: "Asian White" - Derek Walsh -Brouwerij Breugem B.V.
Miejsce III: "Czyli Czorne" - Leszek Jasiński - Browar Rzemieślniczy Piekarnia Piwa
39. Wood & Barrel Aged Beer
Miejsce I: "Kord" - Krzysztof Juszczak -Browar Jan Olbracht Rzemieślniczy
Miejsce II: "Oz Russian Imperial Stout Barrel Aged Whisky" -Jarosław Sosnowski i Krzysztof Kula - Birbant
Miejsce III: "Barley Wine-Port Barrel Aged" - Francisco Pereira and Filipe Macieira - FermentUM - Engenharia das Fermnetacoes, Lda
40. Piwne specjalności
Miejsce I: "Kazik" - Mateusz Jachimczak - Browar Kazimierz
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: "Królowa Lodu" - Janusz Golisowicz - Browar Spółdzielczy
41. Cydr
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: Cydr Smykan - Bartosz Gałka, Łukasz Sobór - Cydr Smykan
Miejsce III: nie przyzano
42. Miód pitny
Miejsce I: "Dzikie Pszczoły Miód Pitny Trójniak" - Michał Imbiorowicz - Miodosytnia Imbiorowicz
Miejsce II: "MJÖD no. 5" - Jorgen Petersen - Mjodbryggeriet Petersen & Sonner
Miejsce III: "Kitl Mead" - Kitl Ltd.
Laureatom serdecznie gratulujemy!
Zapis video z Gali Finałowej Kraft Roku 2017: TUTAJ