Wyniki Konkursu Piw Rzemieślniczych - Kraft Roku 2016

Spośród 324 piw zgłoszonych przez 83 browary, za najlepsze Jury uznało:

KRAFT ROKU:
"Piotrek z bagien Funky Wild Fruit wiśnia"- Krzysztof Juszczak - Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy,

Krzysztof Juszczak / Jan Olbracht Rezmieślniczy

Laureaci w poszczególnych kategoriach:

1. Brytyjskie Ale (9-15°Plato)
Miejsce I: "Orzechowy Gaj"- Adam Czogalla - Browar Perun
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano

2. Mocne Ale (15-30°Plato)
Miejsce I: "Basior"- Adam Śmiglak- Pałacyk Łąkomin
Miejsce II: "Dudziarz"- Przemysław Leszczyński- Browar Profesja
Miejsce III: "Outd Heyn" - Derek Walsh - Hoop Brouwerij

3. Porter/Stout (9-18°Plato)
Miejsce I: "Kawko i Mlekosz"- Łukasz Gustkiewicz - Piwowarownia
Miejsce II: "Kuźnia Piwowarów Milk Stout"- Michał Białozór i Krzysztof Juszczak - Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy
Miejsce III: "City Stout" - Adam Gajewski - Browar Sancti Lukas

4. Imperialny Stout/Porter (18-30°Plato)
Miejsce I: "WRCLW Rye RIS Barrel Aged Series"- Mateusz Gulej - Browar Stu Mostów
Miejsce II: "Komes RIS"- Lidia Stępień - Browar Fortuna
Miejsce III: "Kraina Welesa" - Adam Czogalla - Browar Perun

5. Amerykańskie Ale (10-14°Plato)
Miejsce I: "NO I PA!"- Leszek Gaszka - Browar Brewera
Miejsce II: "Labirytm APA"- Jacek Domagalski - Browar Nepomucen
Miejsce III: "Luzy Rajtuzy" - Łukasz Jajecznica - Browar Podgórz

6. American IPA (14-18°Plato)
Miejsce I: "Mocna Góra"- Leszek Jasiński - Piekarnia Piwa
Miejsce II: "Break Oatmeal IPA"- Mateusz Kupracz - Browar Nepomucen
Miejsce III: "Califia" - Piotr Sosin - Browar Trzech Kumpli

7. Imperial/Double IPA (18-22°Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "Double Trouble"- Wojciech Frączyk - Browar Widawa
Miejsce III: nie przyznano

8. Black IPA/Cascadian Dark Ale (14-22°Plato)
Miejsce I: "Salamander Black IPA"- Mateusz Gulej - Browar Stu Mostów
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: "Blackcyl" - Piotr Sosin - Browar Trzech Kumpli

9. Pozostałe IPA (14-22°Plato)
Miejsce I: "Jaśnie Pian"- Mariusz Marek - Browars
Miejsce II: "Parobek Dworski"- Jacek Michna - Browar Łańcut
Miejsce III: "Pan IPAni" - Piotr Sosin - Browar Trzech Kumpli

10. Bawarskie Pszeniczne (10-20°Plato)
Miejsce I: "Pszeniczne"- Tomasz de Weyher - Browar Wyszak
Miejsce II: "Rudolf"- Wiktor Saczuk - Browar Jana
Miejsce III: "Golden Weizen" - Łukasz Szwed - Browar Złoty Pies

11. Pils (10-14°Plato)
Miejsce I: "Pils"- Tomasz de Weyher - Browar Wyszak
Miejsce II: "Bydgoskie Sesyjne"- Piotr Andres - Browar Osowa Góra
Miejsce III: "Pils" - Adam Żemetro i Artur Puszkarczuk - Browar Miejski Sopot

12. Jasny Lager (10-14°Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano

13. Bursztynowy Lager (10-15°Plato)
Miejsce I: "Rosalie"- Dawid Bąk - Bierhalle Royal Wilanów
Miejsce II: "Oktoberfest"- Tomasz de Weyher - Browar Wyszak
Miejsce III: "Rudawskie" - Jarosław Kądziela i Czesław Dziełak - Browar Miedzianka

14. Ciemny Lager (10-15°Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: "Czarna Dziura" - Ziemowit Fałat - Browar PINTA

15. Koźlak (16-20°Plato)
Miejsce I: "Browar Amber Koźlak"- Roman Kotlewski i Paweł Kozica - Browar Amber
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano

16. Porter Bałtycki (18-25°Plato)
Miejsce I: "MENTOR"- Łukasz Łazinka - Browar ReCraft
Miejsce II: "Komes Porter Bałtycki-Płatki dębowe"- Lidia Stępień - Browar Fortuna
Miejsce III: "Baltic Smoked Porter 24 BA" - Wojciech Frączyk - Browar Widawa

17. Witbier (10-15°Plato)
Miejsce I: "Witbier"- Jacek Domagalski - Browar Nepomucen
Miejsce II: "Witek"- Piotr Andres - Browar Osowa Góra
Miejsce III: "Dioblina" - Leszek Jasiński - Piekarnia Piwa

18. Belgijskie Ale (10-15°Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano

19. Belgijskie Mocne Ale (16-24°Plato)
Miejsce I: "Belgijski Byk"- Adam Śmiglak - Pałacyk Łąkomin
Miejsce II: "Octavio"- Wiktor Saczuk - Browar Jana
Miejsce III: nie przyznano

20. Saison (10-16°Plato)
Miejsce I: "Otwarcie Sezonu"- Piotr Sosin - Browar Trzech Kumpli
Miejsce II: "Moszaw"- Artur Karpiński, Sebastian Łęszczak i Michał Kamiński - Browar Golem
Miejsce III: "Saison" - Jacek Domagalski - Browar Nepomucen

21. Sour Ale (brak widełek °Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "Flanders Red Ale"- Paweł Fityka - Minibrowar Reden Chorzów
Miejsce III: nie przyznano

22. Brett Ale (brak widełek °Plato)
Miejsce I: "Rzeźnik"- Przemysław Leszczyński - Browar Profesja
Miejsce II: "Wyścigi"- Michał Krupa - Browar Bazyliszek
Miejsce III: "Widawa Brett Ale" - Wojciech Frączyk - Browar Widawa

23. Piwo z owocami (brak widełek °Plato)
Miejsce I: "Piotrek z bagien Funky Wild Fruit wiśnia"- Krzysztof Juszczak - Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy
Miejsce II: "Po godzinach APPLE WHEAT"- Paweł Kozica i Roman Kotlewski - Browar Amber
Miejsce III: "Raspberry Golden Weizen" - Łukasz Szwed, Paweł Kąkol i Wojciech Sulikowski - Browar Złoty Pies

24. Piwo miodowe (brak widełek °Plato)
Miejsce I: "Piernikowy Foch"- Krzysztof Juszczak i Mirosław Gałka - Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy
Miejsce II: "Hops and Juniper Mead"- Michał Imbiorowicz - Miodosytnia Imbiorowicz
Miejsce III: nie przyznano

25. Piwo z warzywami (brak widełek °Plato)
Miejsce I: "Dyniowe"- Aleksander Helman i Marcin Jędrzejewski - Stary Browar Rzeszowski
Miejsce II: "Pumpkin Ale"- Tomasz de Weyher - Browar Wyszak
Miejsce III: "Pszeniczny blond z rabarbarem i truskawką" - Jakub Piesio - Browar Maryensztadt

26. Piwo z dodatkami (brak widełek °Plato)
Miejsce I: "Miś Wojtek"- Adrian Kukuła - Browar Wrężel
Miejsce II: "Shogul"- Aleksander Helman i Marcin Jędrzejewski - Stary Browar Rzeszowski
Miejsce III: "Balios" - Michał Godziemba-Srokowski - Browar Srokowski

27. Piwo Grodziskie (brak widełek °Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "Piwo w stylu Grodziskie"- Andrzej Smyk - Browar Largus
Miejsce III: "Piwo z Grodziska z herbatą Sencha Earl Grey" - Magdalena Hutniczak - Browar w Grodzisku

28. Piwo Dymione (brak widełek °Plato)
Miejsce I: "Smoked Porter" - Wojciech Frączyk - Browar Widawa
Miejsce II: "Nafciarz Dukielski"- Mateusz Górski i Marek Zajdel - Brokreacja
Miejsce III: "Dymione" - Michał Legień - Browar Węgrzce Wielkie

29. Piwo Żytnie (brak widełek °Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "Deer Beard"- Grzegorz Durtan - Deer Bear
Miejsce III: "WRCLW Roggenbier" - Mateusz Gulej - Browar Stu Mostów

30. Wood&Barrel Aged Beer (brak widełek °Plato)
Miejsce I: "Barrel Nygus"- Wojciech Solipiwko - Browar Solipiwko
Miejsce II: "Barley Wine 27,5 Bourbon BA"- Łukasz Lis i Marcin Olszewski - Doctor Brew
Miejsce III: "Kord Whiskey Barrel" - Krzysztof Juszczak - Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy

Laureatom gratulujemy!